Loading...

Obese op RTL4, Ja of Nee?

Obese op RTL4, Ja of Nee?

Obese op RTL 4, zijn de deelnemers daar nu echt mee geholpen ? Ja of nee?

Ik had er mijn vraagtekens bij. Dus ik besloot om een aflevering te gaan kijken, en dan pas te oordelen. De aflevering met Vincent uit Almere. 178,8 kg, hoge bloeddruk en een slechte conditie.

Zijn doel: Gezond oud worden. “Ik zou graag een sterker en fitter lichaam willen hebben”. Door zijn overgewicht werden zijn relaties negatief beïnvloed. Met zijn partner, maar ook met zijn kinderen. Hij kon niet meer alles doen wat hij graag wilde. Ik kan me heel goed voorstellen dat je daar wat aan wilt veranderen.

Voor nu, maar ook zeker voor later. Hoe je het ook wendt of keert, overgewicht is een serieuze bedreiging voor een gezonde en energieke oude dag.

Vincent gaf aan dat eetverslaving had. Hij at te veel, te vaak en te vet. De voornaamste reden waarom veel mensen te zwaar zijn.

Jojo effect

Met shakes en hardlopen had Vincent eerder al geprobeerd af te vallen. Met succes. Maar helaas niet blijvend. De afgelopen 7 jaar wat hij weer 80 kilo aangekomen. Het bekende jojo-effect. Je komt weer aan na een periode van rigoureus (en op wilskracht) diëten.

Dit keer wilde Vincent het anders doen. Hij wilde afvallen, niet voor even maar voor de rest van zijn leven. Dat wil natuurlijk iedereen die gaat afvallen. Je wilt niet weken je best doen, om daarna weer terug te gaan naar je oude gewicht, of nog erger, toch?

Toch is dat de realiteit voor de meeste mensen. 1 op de 30 mensen die op dieet gaat, is een jaar later nog op gewicht. Je leest het goed: 1 persoon. De andere 29 komen helaas gewoon weer aan. Een streng dieet lijkt dus niet zo’n goed idee. Ik hoopte van harte dat het programma daar rekening mee zou houden en de begeleiding daarop had aangepast. Tot ik de hoofdtrainer hoorde.

Slapen, eten, trainen

De hoofdtrainer: De kandidaten moeten zich de komende periode maar om 3 dingen druk maken: Slapen, eten en trainen. Ze moeten veel meer bewegen, veel gezonder leven en hun hele lifestyle omgooien. Waar is de aandacht voor mindset en gedragsverandering? Deze zijn essentieel voor succesvol blijvend afvallen.

Ik kijk verder…

Vincent moet heel snel heel veel kilo’s afvallen. 63 kilo in 8 maanden tijd. Dat is gemiddeld iets minder dan 2 kg per week, 34 weken lang. Ook daar word ik niet heel vrolijk van.

Vol motivatie gaat Vincent bloedfanatiek aan de slag.

  • 3 keer per week intensief trainen
  • Een uur per dag zelf trainen
  • Een strikt dieet volgen

Het dieet werkt

Hij doet echt zijn best. Hij bakt zelfs eieren om 05.15 in de ochtend. De kilo’s vliegen er af. Op zich natuurlijk fantastisch. Minder gewicht is een gezonder gewicht. Maar elk strikt dieet levert dit resultaat. Je eet veel minder en je beweegt meer…dan val je af.

Helaas laat zijn lichaam hem na 2 maanden in de steek (misschien iets te rigoureus aan het werk, zomaar een idee 🙂 ). Een ontstoken voet en nierstenen. Ontzettend jammer, want zo loopt hij natuurlijk een achterstand op in zijn afvalschema van 2 kg per week.

Vegan

Als het over is, gaat de knop echt om. Vincent wil zijn doel en zijn achterstand inhalen en gaat volledig vegan!! Ook gaat hij koud douchen, want dat stimuleert de verbranding. Na 17 weken, op dag 120 van het programma is Vincent 40 kg afgevallen. Iets meer dan 2,3 kg per week, ondanks de tegenvaller. Dat is heel veel en heel knap.

Afvallen lukt niet ondanks dieet

Maar dan valt Vincent ineens niet meer af. Ondanks het vegan dieet, ondanks alle intensieve trainingen gebeurt er niks meer. Met het einde van de 8 maanden in zicht, gaat Vincent er nog 1 keer volledig voor en begint aan een soep- en groentesappen kuur!!

Say what? Een soep- en groentesappen kuur ?

Voor een grote vent van ruim boven de 100 kg, die intensief beweegt is dat echt veel te weinig. Het verloop laat zich wel voorspellen. Vincent valt weer af…verrassend als je bijna niks eet en veel beweegt.

Het eindresultaat van Obese

Na 8 maanden, aan het einde van het programma weegt Vincent 117,1 kg. Hij is dan 61,7 kg afgevallen. In de 2e helft van het programma is hij dus nog eens 21,7 kg kwijt geraakt. Dat is 1,35 kg per week. Een stuk minder dan de eerste helft, ondanks de soep- en groentesappen kuur.

Mijn mening

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik enorm veel respect heb voor Vincent. Het is echt heel erg knap en het getuigt van een enorm doorzettingsvermogen om te doen wat hij heeft gedaan. Maar hoe groot is de kans dat hij op gewicht blijft, of beter nog….nog een aantal kilo’s kwijt raakt. Als ik eerlijk ben acht ik die kans niet groot. Ik zal je uitleggen waarom.

Blijvend afvallen

Als je blijvend wilt afvallen is het belangrijk om je aan een paar basisregels te houden:

  1. Hoeveel kcal heb ik nodig ?
  2. Verander stap voor stap
  3. Focus on change, not on results

Hoeveel kcal heb ik nodig?

Ons lichaam heeft een minimale hoeveelheid energie (kcal) nodig om te kunnen functioneren. Om je hart te laten kloppen, om je organen te laten functioneren en bijvoorbeeld je haar te laten groeien. Bij veel van mijn klanten ligt dit rond de 1500-1600 kcal. Voor Vincent ligt dit ongetwijfeld hoger. Daarnaast beweegt hij intensief, en heeft dus nog meer kcal nodig.

Als je minder eet dan je minimaal nodig hebt, heeft dat tot gevolg dat je op een gegeven moment niet meer afvalt. Dat is precies wat er met Vincent gebeurt. Dat kan eigenlijk maar 1 ding betekenen: hij heeft te weinig gegeten. Het enige dat je dan nog kunt doen is nog minder eten. Bijvoorbeeld een soep- en groentesappen kuur!!

Daarom werkt een streng dieet niet

Een streng dieet houdt niemand vol, en echt gezond is het ook niet. Zodra je weer ‘normaal’ gaat eten, eet je dan eigenlijk teveel en kom je dus weer aan.

Stel je eens voor. Je hebt maanden verschrikkelijk je best gedaan. Je bent veel afgevallen en op een gegeven moment stopt dat. Dat is wat er gebeurt met een streng dieet. Je raakt je motivatie kwijt, en gaat weer ‘normaal’ eten. Dat is de reden waarom de meeste mensen weer aankomen na een dieet.

Wil jij weten hoeveel kcal jij mag eten om gezond af te vallen? Ontdek het hier.

Verander stap voor stap

Als je blijvend wilt afvallen, is het goed om te begrijpen hoe je brein werkt. Je brein heeft namelijk maar 1 doel. Dat jij je comfortabel en prettig voelt. je brein houdt niet van gevaar. Rigoureus je leefstijl omgooien, zoals alleen nog maar eten, trainen en slapen ziet je brein als gevaar.

Je brein wil je beschermen en alles bij het oude houden. Maar jij wilt afvallen. Dus zul je je brein in de waan moeten laten dat er niks aan de hand is. Dat doe je door stap voor stap te veranderen. Dan heb je echt de grootste kans op blijvend succes.

Dat is precies wat Obese niet doet

Natuurlijk is een programma alleen maar leuk als je de struggle ziet en er echt resultaat wordt geboekt (ook al is dat maar tijdelijk). Een groot doel, een rigoureuze aanpak, strijd en succes. Dat is wat scoort op tv, toch ? Maar is dat ook het beste voor Vincent ?

Wat Vincent heeft gedaan is de klassieke aanpak voor tijdelijk succesvol afvallen….en daarna weer aankomen. Radicaal anders. Veel minder (te weinig) eten, vegan zelfs en heel veel sporten.

Als je gezond wilt afvallen, adviseer ik je om gemiddeld 0,5-1 kilo per week af te vallen. Niet meer. Meer bereik je alleen door te weinig te eten. De kans dat je dan weer aankomt, is heel groot.

Life after Obese

Het programma biedt nog 5 jaar begeleiding. Maar hij moet het toch zelf doen. Hij had een soep- en groentesappen kuur nodig om nog af te vallen. Dat vind ik enigszins zorgelijk, want dat kun je niet blijven doen. En dan ? Ik hoop ontzettend dat hij het volhoudt en dat ik het mis heb, maar ik vrees wel een beetje dat dat niet lukt.

Focus on change, not results

Werken aan je mindset en je eet- en leefgedrag zijn de sleutel tot succes voor de lange termijn. Focus op hoeveel je kunt eten, gedragsverandering en doorzetten. Niet opgeven. Stap voor stap. Elke dag een beetje beter. Dan komt het goed, echt waar.

Herken jij de strijd van afvallen en weer aankomen en wil je het nu een keer echt anders doen?

Begin met weten hoeveel jij kunt eten om gezond af te vallen. Ontdek het hier en begin vandaag nog met afvallen op een blijvende manier die echt bij jou past.

Blijvend gezond afvallen. Dat kun jij ook. Echt waar!

PS. Ken jij iemand die regelmatig op dieet gaat of wel wat inspiratie kan gebruiken? Stuur ze dan deze blog door.

Meer in blog..

Blijf Geïsprieerd!

Weet jij hoeveel je eigenlijk mag eten om gezond af te vallen? Nee, geen idee?

Geeft niet, je bent echt niet de enige. Maar als je gezond en blijvend af wilt vallen, is dat wel heel belangrijk. In het gratis persoonlijk advies ontdek je precies wat jij moet weten als je: Gezond wilt afvallen, wil blijven genieten, wil afvallen op een manier die bij jou past en op gewicht wil blijven

Ik wil gratis persoonlijk advies!